Zaradi svoje večplasnosti in razsežnosti je Tat umetnin zagonetna in napeta sestavljanka, ob kateri ti zastane dih. Duhovita pripoved se odvija v hitrem ritmu in je prepredena s podrobnostmi o legendarnih tatvinah umetniških del, ponaredkih in skrivnostnih bakrorezih.

3973

 

Rim Iz majhne baročne cerkve Santa Giuliana sredi noči brez sledu izgine sijajna Caravaggieva oltarna slika.

Pariz V kleti Malevičeve družbe kustosinja Geneviève Delacloche zgroženo ugotovi, da v zbirki ni več njihove največje dragocenosti, slike Belo na belem polju suprematističnega slikarja Kazimirja Maleviča.

London Najnovejšo pridobitev Narodne galerije moderne umetnosti ukradejo samo nekaj ur potem, ko je bila kupljena za več kot šest milijonov funtov.

Duhovita pripoved se odvija v hitrem ritmu in bralcu ne dovoli, da bi odložil knjigo. Prepredena je s podrobnostmi o legendarnih tatvinah umetniških del, ponaredkih in skrivnostnih bakrorezih. Zaradi svoje večplastnosti in razsežnosti je Tat umetnin kot zagonetna, napeta sestavljanka, ob kateri ti zastane dih.

 V treh mestih se začnejo tri ločene policijske preiskave, vendar imajo ti zločini veliko več skupnega, kot si sprva predstavljajo preiskovalci. V Rimu policija pokliče na pomoč slovitega strokovnjaka za kraje umetnin Gabriela Coffina. V Parizu Geneviève Delacloche pomaga policijski inšpektor Jean-Jacques Bizot, ki ga nenavadni namigi in uganke vodijo vedno globlje v skrivnostno zaroto. V Londonu inšpektor Harry Wickenden s Scotland Yarda sodeluje z muzejem, od katerega izsiljevalci zahtevajo odkupnino za ukradeno sliko. Toda ko sliko dobijo nazaj, se skrivnost le še poglobi …

noah
NOAH CHARNEY
je diplomiral na uglednem Courtauldovem inštitutu v Londonu in Univerzi v Cambridgu ter velja za vodilnega strokovnjaka za zgodovino in preučevanje umetnostnih tatvin. Je ustanovitel in direktor ARCA, Association for Research into Crimes against Art (Ustanove za raziskovanje zločinov na področju umetnosti), neprofitne strokovne svetovalne organizacije za preprečeavnje umetnostnega kriminala in zaščito umetniških del.

Noah živi med Cambridgem, Rimom, Firencami in Slovenijo.