“Konec je velikih zgodb iz preteklih stoletij, tokrat je tudi postmodernizem zares mrtev, saj je končno zares konec tudi same zgodovine: dobrodošli v gastronomski dobi.” Nova knjiga Luke Novaka Polje gastronomije je hibrid: gre za enega prvih poskusov povezave globalnih gastronomskih fenomenov in njihove vpetosti v družbeno klimo, trende in duhovna gibanja. Na polju se […]

 “Konec je velikih zgodb iz preteklih stoletij, tokrat je tudi postmodernizem zares mrtev, saj je končno zares konec tudi same zgodovine: dobrodošli v gastronomski dobi.”

Nova knjiga Luke Novaka Polje gastronomije je hibrid: gre za enega prvih poskusov povezave globalnih gastronomskih fenomenov in njihove vpetosti v družbeno klimo, trende in duhovna gibanja. Na polju se tako povezujejo pojav množične prehrane po obeh svetovnih vojnah, začetek globalne kulinarike po padcu Berlinskega zidu, pojav gastronomskega absolutizma na prelomu tisočletja in vznik sonaravnega prehranjevanja v času milenijcev.

Avtor jih sooča s temeljnimi bivanjskimi vprašanji in pravi: “Knjiga je plod mojih najzgodnejših izkušenj s prvimi obrati hitre prehrane v sedemdesetih letih, kamor sodijo tako prvi McDonald’s na Elizejskih poljanah kot picerija Parma v novo odprtem Ravnikarjevem Maximarketu, pa zatem študentsko navdušenje nad francosko dekadenco in tudi ukvarjanje z izdajanjem kuharskih knjig …”

“Ne da bi se tega niti zavedali, gastronomija danes določa našo družbo, definira naše navade, naše sprehode, poti, naša branja in premike, delo in prosti čas. Hrana usmerja naše misli, še več, hrana nas odraža, nas kodificira, odseva naše bivanje in tako postaja naše nezavedno, naša govorica, hrana nas govori, hrana, ki jo jemo, nas izjavlja. S tem ko postaja naša primarna komunikacija, nas sporoča javnosti in nadomešča verbalni jezik ter človeške koncepte in refleksije z nevtralno podobo svojega lastnega pojavljanja. Z nekoliko dramatičnosti bi lahko rekli, da je hrana postala novi Veliki brat.”

Luka Novak je pisatelj, založnik in TV voditelj. Napisal je dva romana, je soavtor desetine kuharskih knjig in stotine televizijskih oddaj s področja gastronomije in knjižne kulture. Po knjigi Metro kot urbano nezavedno je Polje gastronomije njegova druga esejistična knjiga, v izvirniku je izšla v francoščini (Léo Scheer, Pariz 2018).
Luka je oče štirih otrok, ki v prostem času rad ureja strukture vsakdanjega življenja, od knjižnih polic do živilske shrambe. Profesionalno se ukvarja s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic. Z ženo Valentino Smej Novak živi v Ljubljani.