Zakaj dilerji še vedno živijo pri svojih mamah?

Pravzaprav Odštekonomija ni čisto nič odštekana, Avtorja, ekonomist in novinar, ekonomska dognanja,zakonistosti in sklepanja uporabita na situacijah iz vsakdanjega življenja ter ugotovita marsikaj šokantnega in zabavnega: od tega, da so bazeni nevarnejši od pištol do  sumoborsko učiteljske logike goljufanja.

Zakaj dilerji še vedno živijo pri svojih mamah? Ker nimajo denarja, pravi Odštekonomija. Dilerske mreže so organizirane in hierarhizirane tako kot McDonald’s: tisti z vrha so plačani bajno, tisti z dna pa bedno. Predloženi so statistike, tabele in ekonomski izračuni, s katerimi so podkrepljeni tudi odgovori na druga vprašanja, recimo, zakaj učitelji pri testih goljufajo v korist svojih dijakov, zakaj sumo borci nalašč izgubljajo dvoboje in zakaj avtomobil izgubi ceno takoj, ko ga kupite.

In najbolj kontroverzno: zakaj je bilo v devetdesetih letih v Ameriki manj kriminala? Ne zaradi boljšega dela policije, ampak zaradi zakona Roe vs. Wade, ki je slabi dve dekadi prej legaliziral abortus – Američanke s socialnega dna so se tako lažje “znebile” nezaželenih otrok, “socialnih primerov”, ki bi v devetdesetih zrasli v kriminalce.