Sodobni urbani roman o človeških norostih in modrostih je vedra oda veličini in skrivnostnosti življenja navadnih ljudi.

 

Brooklynske norosti bodo na globok austrovski način očarale bralce. Sodobni urbani roman o človeških norostih in modrostih je vedra oda veličini in skrivnostnosti življenja navadnih ljudi.

brooklynske-norosti

Nathan Glass, šestdesetletni upokojeni zavarovalniški agent, ločen in odtujen od hčere, se preseli v Brooklyn. Želi si miru in anonimnosti. Brooklyn je kakor nalašč, povedali so mu, da je “tam dober kraj za smrt”.

Odloči pa se, da bo preostanek življenja pisal knjigo o človeških norostih, kjer bo s skopimi in preprostimi besedami zapisal vse pripetljaje, odločitve in napake svojega življenja.

Brooklyn je v vsej svoji navadnosti čuden in čaroben kraj. Na križišču v Park Slopeu v Nathanovo življenje vstopijo še drugi sleherniki: najprej sreča svojega nečaka Toma, ki je končal daleč od napovedane bleščeče akdemske kareiere in dela kot pomočnik pri ekscentričnem gejevskem knjigarnarju, nekdaknjem čikaškem galeristu s spremenjenim imenom in dvomljivim slovesom. Nato se na njegovem pragu pojavi še devetletna Lucy. Vsakdanja magija se prične in Nathanova knjiga dobiva nove razsežnosti in številne junake. Namesto “Smrti v Brooklynu” napiše “Brooklynske norosti”.

Zgodba se sklene 11. septembra 2001 zjutraj, ko se svet vsaj za nekaj trenutkov zdi lep.

PAUL  AUSTER (1947) je eden najvplivnejših in najtenkočutnejših sodobnih avtorjev. Njegova dela Newyorška trilogija, Orakeljska noč in Leviatan so sopomenke za sodobni urbani roman.

paul-auster

Svoja dela ponavadi streže z rahlo bizarnimi, a še vedno realističnimi in gosto tkanimi pripovedmi, ki se pogosto pretakajo iz zgodbe v zgodbo, izstopajo ena iz druge ali pa se v nedogled lupijo kot čebula, tako da s svojim pisanjem zadovolji tudi zahtevnega literarnega sladokusca.

Paul Auster z ženo, pisateljico Siri Hustvedt, in hčerko Sophi, ki ji je knjigo tudi posvetil, živi – kje drugje kot v Brooklynu.